Bulharská kuchyně, aneb co ochutnat na dovolené?

Čím je bulharská kuchyně typická? Vychází z balkánské a středomořské kuchyně.

Jaké suroviny Bulhaři rádi používají?

Mnoho mléčných výrobků – sýry a mléko používají rádi ovčí, kozí i kravské. Sirene je typický bulharský měkký sýr ve slaném nálevu. Patří mezi to, čemu říkáme „balkánský sýr“. Vyrábí se hlavně z kravského mléka. Kaškaval je sýr tvrdý, buď z mléka kravského (kaškaval Vitoša), ovčího (kaškaval Balkan) nebo směsi kravského a ovčího mléka (kaškaval Preslav). Jogurt (kyselo mljako) má specifickou chuť, a asi nevíte, že to způsobuje mikroorganismus, který je po Bulharsku dokonce pojmenován (Lactobacillus bulgaricus).

Zelenina, ovoce a bylinky – vždy při cestě na jih nebo východ zjistíte, jak málo jíme v Česku zeleniny. V Bulharsku se samozřejmě pěstují skvělá rajčata, okurky a prakticky všechna zelenina a ovoce, co vás napadnou. Nějaký salát bývá na stole v podstatě při každé příležitosti. Šopska salata (šopský salát) je národním jídlem, které připraví každý kuchař z čerstvých surovin tak dobrý, že už ten náš nebudete chtít jíst. Bulhaři mají rádi i polévky, zeleninových umí udělat širší škálu, než na jakou jsme u nás zvyklí. Podobně jako v dalších jižních státech jsou zde oblíbené studené polévky, zejména osvěžující okurková polévka Tarator.

U masa je pestřejší výběr než u nás – od ryb (zejména u moře) a oblíbeného vepřového, přes drůbeží a telecí, ale také pro nás trošku nezvyklé skopové a kozí. Naštěstí ho místní opravdu umí připravit a dochutit tak dobře, že vám bude po návratu domů chybět. Pokud máte rádi uzené, také si užijete své. Sušené klobásky Sudžuk (zpravidla z hovězího masa) jsou slané a pálivé, salámy Lukanka a sušené šunky Pastarma či Elenski but musíte ochutnat.

Ryby – zejména u moře se jí ryby a mořské plody velice často. Voňavé grily vás lákají pokaždé, když v žabkách kráčíte po jemném písku směrem do hotelu. Na pobřeží se v pouličních stáncích často setkáte s pochoutkou zvanou caca. Jde o grundle – malé rybičky vcelku, které se obalené smaží v oleji. Chutná a sytá svačinka skvěle ladí k hranolkům a pivu.

Co musíte v Bulharsku vyzkoušet?

Bob čorba – je to jedno z národních jídel. Kořeněná polévka z fazolí, rajčat, mrkve, cibule, saturejkou a mátou. Říká se, že v minulosti byla častým pokrmem chudých mnichů v klášterech.

Burek – skutečně chutná úplně jinak než ten, který koupíte u nás. Listové těsto proložené masovou, sýrovou nebo jinou náplní – výborná kombinace.

Musaka – tradiční balkánský pokrm, který se v různých krajích dělá trošku jinak, ale základem bývá maso (vepřové či hovězí) a brambory. Kladou se do několika vrstev do zapékací mísy. Vrchní vrstvu pak tvoří poleva z jogurtu smíchaného s vejci. V některých regionech přidávají ještě rajčata.

Ze sladkostí jistě znáte baklavu – několik vrstev těsta s oříšky a medem. Milovníci čokolády možná znají garaš, výborný čokoládový dort. Co jste ale nejspíš ještě neochutnali je Mekica, což je pokrm z hněteného těsta, které se smaží. Výsledek se podobá trošku langoši. Bulhaři jej často mají na snídani s cukrem, medem, džemem či měkkým sýrem. Kdo preferuje slanou snídani, může ochutnat oblíbenou banicu – slaný koláč. Místní si k ní rádi dají ajran nebo bozu.

A co na pití?

V horkém létě oceníte místní pivo. Mezi známé značky bulharského piva patří Kamenica, Astika, Šumensko, Ariana a… A Zagorka. Slovní obrat „nedělej Zagorku“ tak dostává v Bulharsku úplně jiný rozměr.

Víno – bulharská červená vína jsou proslulá. Věděli jste, že Bulharsko je jednou z nejstarších vinařských oblastí světa?

Káva – někde pijí kávu vařenou v džezvě, ale espresso dostanete všude. Čaje jsou obvykle bylinkové či ovocné.

Ajran – slaný jogurtový nápoj, který asi znáte.

Boza – zkvašená pšenice (či proso) – hustý, sladkokyselý nápoj s nízkým obsahem alkoholu. Boza a Ajran jsou oblíbený doplněk k  

Rakije – pálenka z vinných hroznů.

Mastika – anýzový likér podobný řeckému Ouzu.

Pliska, Slncev brig – destiláty z vína (brandy).

Menta – mátový likér.

Je to jen krátký výčet velice bohaté kuchyně. Nezapomínejte, že na místní kuchyni měli vliv jak Řekové a Turci, tak Peršané. A oblibu tu má dokonce i indické koření a jídlo, protože to se sem dováželo již za Byzantské říše.

Masivní inzerce Exportujeme na