Balčik

Balčik je známé město na severovýchodě Bulharska. Rozkládá se na pobřeží Černého moře a má zhruba 13 000 obyvatel. Městečko je turisticky velice oblíbené a nabízí toho víc, než byste do něj na první pohled řekli. Jak to u bulharských měst bývá, bylo osídleno již ve starověku – pátém století před naším letopočtem. Jeho první název byl Krounoi (z řeckého slova „pramen“), pochopitelně za to vděčil velkému množství různě vyvěrajících pramenů.

Později byl Krunoi přejmenován na Dionysopolis, podle Dionýsa, thráckého boha. Pokud něco málo víte o thrácké, nebo řecké mytologii, která ho popisuje později, už tušíte, kam to asi bude směřovat. Ano. Víno. V okolí Balčiku se pěstuje víno již od starověku. Určitě ho musíte ochutnat. Má skutečně plnou chuť a dokonale se hodí k místním sýrům a dalším dobrotám. Díky poloze a pěstování vína se z města stalo ve starověku důležité obchodní středisko. Později bylo začleněno k bulharskému území (Bulharsko jako stát bylo založeno již roku 681 n. l.) a ve 13. století získalo opevnění a stalo se v podstatě pevností.

Od roku 1913 do roku 1940 patřilo toto město Rumunsku. Jak z historie vidíte, jedná se o vysoce multikulturní město. Přátelsky zde vedle sebe žijí jak pravoslavní křesťané, tak turečtí muslimové. Většina obyvatel je každopádně bulharského původu a k Čechům jsou velice přátelští.

V následujících staletích byl Balčik opět přejmenován, tentokrát již na své nynější jméno. Možná souvisí s nadvládou Osmanské říše (turecký výraz pro malé město zní velice podobně). Další teorie o přejmenování souvisí s místním rodem Baliků a poslední často udávaná možnost je, že Balčik je pojmenován podle „bláta“, které mělo kdysi údajně zaplavit přístav. Ať je to jakkoliv, v Balčiku dnes bláto není. Naopak je zde tzv. kamenitý písek a příjemné pláže.

Co může město nabídnout krom krásných pláží? Nachází se zde krásná botanická zahrada.

Ceny jsou o něco nižší než ve velkých střediscích, což znamená, že je zde levněji než u nás. Vychutnat si zde můžete jak rybí polévku, tak tradiční bulharská jídla. Na náměstí vyvěrá jeden z mnoha pramenů. Můžete si nabrat místní skvělou vodu a vychutnat si ji při pohledu na některé památky. Jak jsem psal výše, Balčik patřil několik let Rumunsku. Zajímavostí je, že rumunská královna Marie zde ráda pobývala v sídle, ke kterému se dostanete po asi dvou kilometrech příjemné procházky západně od města. Nechala si k sídlu postavit i minaret, který dodává místu trochu exotické vzezření.

Co se týká kultury, v Balčiku jsou také umělecké galerie a určitě nevynechejte návštěvu kostela sv. Nikola. Jste-li příznivci golfu, najdete v blízkosti tři krásné resorty přímo na pobřeží – Lighthouse Golf & SPA Resort, Black Sea Rama a přímo na útesech ležící Thracian Cliffs.

Okolí Balčiku je romantické, doporučujeme si ho projít, případně si půjčit auto a podívat se do asi 15 km vzdálené Kavarny, kde kromě mnoha památek najdete také kouzelné pláže a dobré restaurace. Každoročně se tu koná festival July Morning, který je pro Bulhary oblíbený jako neformální svátek. Koná se 30. června a končí ráno 1. července, kdy se za úsvitu shromažďují účastníci na pobřeží Černého moře, aby se společně setkali s vycházejícím sluncem.

Krásný je také lázeňský komplex Touzlata, asi 4 km od Balčiku. Leží mezi dvěma jezery a je znám svým léčivým bahnem. Zhruba 15 km od města je Obročiště s překrásný zachovalým osmanským hradem.

Do Balčiku se dostanete pohodlně z Varny, ze které vyjíždí v pravidelných intervalech autobus. Ubytovat se můžete v některém z místních hotelů nebo v soukromém apartmánu.

Masivní inzerce Exportujeme na