BULHARSKO A BYDLENÍ

Království slunce a moře, jedna z nejrychleji se rozvíjejících turistických destinací Evropy, to je Bulharsko. Země rozprostírající se podél 345 km dlouhého pobřeží Černého moře. Pouhé 2 hodiny letu z Prahy.

Nemovitosti v Bulharsku mohou být splněným snem pro ty, kteří touží mít byt či dům na pláži. Současné bulharské zákony umožňují výstavbu ve vzdálenosti 100 metrů od moře. Pro mnohé tak mohou být zajímavou investicí domy postavené dříve před touto regulací. Za ty si ale pochopitelně připlatíte.

Nejatraktivnější oblastí pro koupi nemovitosti v Bulharsku je město Burgas ve východním Bulharsku v nejzápadnějším bodě na pobřeží Černého moře. Burgas je čtvrté největší město v zemi a je ekonomickým, dopravním, administrativním a dopravním centrem jihovýchodního Bulharska. Důležitost města zdůrazňuje druhé největší mezinárodní letiště v Bulharsku a velký přístav pro tankery. Kromě přístupu k moři je město obklopeno 3 jezery. 30 km od Burgasu se nachází největší hotelové letovisko v Bulharsku. Velkým lákadlem je zdejší Slunečné pobřeží – více než 8 km dlouhá písčitá pláž, pozvolně se svažující do moře.

V blízkosti Burgasu se nachází historické město Neseber. Jedná se o starobylé město, dokonce možná nejstarší dochované trvale obydlené město v Bulharsku. K vidění je zde mnoho z architektury dávného Bulharska, od kostelů až po hradby.

Druhým největším městem v Bulharsku je Plovdiv. V tomto městě se nachází úchvatné architektonické památky – starověké, středověké i moderní. Kromě staveb z dob nadvlády Římské říše nad tímto městem, můžete ve starém městě vidět křivolaké uličky s domky obchodníků z 18. a 19. století.

Dalším místem, kde lze spatřit něco z kouzelné architektury bulharských předků, je vesnice Kovačevica. Jedná se dokonce o architektonickou rezervaci. Přestože zde trvale žije pouhých 47 obyvatel, nachází se zde jeden z nejvyšších venkovských renesančních domů v Bulharsku. Celá vesnice si zachovala autentický vzhled z období bulharského národního obrození (19. století). Domy jsou téměř celé postavené z kamene, a to včetně střech.

Z pohledu významnosti historických staveb, je důležité město Koprivštica. Celé město bylo vyhlášeno jako muzeum, neboť zdejší domečky z přelomu 18. a 19. století, ukazují bydlení tehdejší doby.

A domečky z přelomu 18. a 19. století lze spatřit také ve městě Sozopol. Jeho historické centrum je plné úzkých uliček s kamennými a dřevěnými domy.

Toto je jen malý výčet regionů, které ukazují historické bydlení v Bulharsku, v jejichž blízkosti si lze pronajmout či zakoupit vlastní byt či dům.

Masivní inzerce Exportujeme na